Αποποίηση κληρονομικού δικαιώματος για ενηλίκους και ανηλίκους

Αγγελική Κουκούλη

Δικηγόρος

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας κληρονόμος, κρίνοντας ότι η κληρονομιά του θανόντος προσώπου απαρτίζεται περισσότερο από χρέη , αποφασίζει να αποποιηθεί , δεδομένου ότι σε περίπτωση αποδοχής αυτός θα καταστεί κληρονόμος τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό (δηλαδή τα χρέη) της κληρονομιαίας περιουσίας.

Πρακτικά, λοιπόν, ο κληρονόμος μπορεί να δηλώσει αποποίηση της κληρονομίας ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου εντός 4 μηνων από τη στιγμή που έμαθε ότι έχει καταστεί προσωρινός κληρονόμος (επαγωγή) λόγω διαθήκης ή κληρονομικής διαδοχής.

Σε περίπτωση δε που ο θανών – κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή αν ο προσωρινός κληρονόμος έμαθε ότι είναι κληρονόμος, όταν εκείνος διέμενε στο εξωτερικό, τότε η προθεσμία αποποίησης είναι ένα έτος.

Οι παραπάνω προθεσμίες αρχίζουν να μετρούν από το χρόνο θανάτου του κληρονομούμενου, εκτός εάν ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο , οπότε και η προθεσμία για αποποίηση ξεκινάει από τότε που αυτός έλαβε γνώση .

Δεδομένου του γεγονότος ότι ενδεχόμενη αποποίηση είναι αμετάκλητη θα πρέπει ο κληρονόμος να εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα προτού λάβει την κρίσιμη απόφαση για μια τέτοια ενέργεια.

Επίσης πολλή προσοχή απαιτείται σχετικά με το χρονικό σημείο υποβολής της σχετικής δηλώσεως αποποίησης, καθώς σε περίπτωση που εκπνεύσουν οι νόμιμες προθεσμίες, ο κληρονόμος τεκμαίρεται ότι αποδέχθηκε σιωπηρά την κληρονομιά.

Από τη στιγμή δε που ο κληρονόμος αποποιηθεί, το δικαίωμα για αποποίηση μεταβαίνει στους δικούς του κληρονόμους, οι οποίοι θα πρέπει και οι ίδιοι, εντός νομίμου προθεσμίας ,να αποποιηθούν την κληρονομιά, εφόσον κρίνουν ότι δεν είναι επωφελής για αυτούς. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το δικαίωμα αποποίησης κληρονόμων που είναι ανήλικα τέκνα, ειδικότερα σε σχέση με το εάν η προθεσμία αποποίησης «τρέχει» κανονικά και για αυτά. Η απάντηση είναι καταφατική.

Σαφώς και αν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία ο ανήλικος καθίσταται κληρονόμος με τη διαφορά ότι ο τελευταίος μπορεί μεσα σε ένα έτος από την ενηλικίωσή του να συντάξει τη λεγόμενη απογραφή (δηλαδή καταγραφή του ενεργητικού και παθητικού της κληρονομιαίας περιουσίας του), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ευθύνεται για τα χρέη της κληρονομιάς με την προσωπική του περιουσία.

Παρόλα αύτα , κρίνεται σκόπιμο, σε περίπτωση που η κληρονομιά είναι κατάχρεη και προς αποφυγήν μοιραίων για το ανήλικο λαθών, οι σχετικές ενέργειες να λαμβάνουν χώρα άμεσα προς το σκοπό της προστασίας του ανηλίκου τέκνου.

Σε περίπτωση , λοιπόν, που προκριθεί ως επωφελέστερη επιλογή για το ανήλικο το να αποποιηθεί την κληρονομιά, και δεδομένου του γεγονότος ότι οι ανήλικοι δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα , θα πρέπει οι γονείς ,οι οποίοι ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα, να αναλάβουν να αποποιηθούν για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου τους, αφού πρώτα τους χορηγηθεί σχετική άδεια από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 1847 ΑΚ η προθεσμία μέσα στην οποία επιτρέπεται η αποποίηση κληρονομιάς είναι τέσσερις μήνες από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή της κληρονομίας σε αυτόν και το λόγο της επαγωγής, δηλαδή από τότε που έμαθε ότι είναι κληρονόμος, επεκτείνεται δε στο ένα έτος (με ίδια αφετηρία) στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό. Η προθεσμία αυτή, τρέχει και κατά προσώπων ανίκανων προς δικαιοπραξία (258§1 ΑΚ),δηλαδή και κατά ανηλίκων, και πιο συγκεκριμένα η προθεσμία αρχίζει να τρέχει για τον ανήλικο κληρονόμο από τότε που οι ασκούντες τη γονική μέριμνα έλαβαν γνώση της επαγωγής.

Συνεπώς, η δικαστική άδεια αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των εννόμων συνεπειών ορισμένων πράξεων (αποποίηση) που ενεργούνται από αυτόν που ασκεί τη γονική μέριμνα του ανηλίκου (1510, 1526 και 1625 ΑΚ). Η άδεια δίνεται με απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (αρ.121 ΕισΝΑΚ), μετά από εξέταση του ζητήματος εάν η αποποίηση είναι προφανώς επωφελής ή αναγκαία για τον ανήλικο. Από δε την υποβολή της αιτήσεως προς παροχή αδείας για αποποίηση κληρονομίας, που γίνεται για λογαριασμό ανηλίκου, και μέχρι δημοσιεύσεως της σχετικής αποφάσεως αναστέλλεται κατ’ άρθρον 255 εδ. α ΑΚ η προθεσμία προς αποποίηση .

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα & Ανακοινώσεις

Απόφαση – «βόμβα» για τα αναδρομικά

Απόφαση – «βόμβα» για τα αναδρομικά

Απόφαση - σταθμός του Εφετείου Αθηνών για τους συνταξιούχους. Απόφαση - σταθμός του Εφετείου Αθηνών για τα αναδρομικά συντάξεων ανοίγει το δρόμο για να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που διεκδικούν...

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Σύμφωνα με το άρθρο 1666 ΑΚ σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1. Όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής  ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του,...

Διαβάστε Περισσότερα
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΓΟΜΕΝΗ –ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΓΟΜΕΝΗ –ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΓΟΜΕΝΗ –ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ. Αγγελική Κουκούλη Δικηγόρος  Σε μισθωτική υπόθεση που ανέλαβε το γραφείο μας, απερρίφθη...

Διαβάστε Περισσότερα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αγγελική Κουκούλη
& Συνεργάτες 
Μαυροκορδάτου 7
κέντρο Αθήνα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εmail.
aggelikikoukoulilawoffice@gmail.com
Τηλ.
+30 694 749 5383

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

email:
aggelikikoukoulilawoffice@gmail.com
Τηλ.:
+30 694 749 5383
Διεύθ.
Μαυροκορδάτου 7 κέντρο Αθήνα.

Διαβάστε την πολιτική προστσίας δεδομένων

© 2018  koukoulilaw.com